Tomàs Cusiné: origen dels principis ecològics

Tomàs Cusiné és una bodega madura. L’experiència adquirida des de l’any 2003, quan van començar a caminar, els ha aportat poder assolir els objectius marcats en els seus inicis, consolidant el projecte com un celler de prestigi i de confiança.

Tomàs Cusiné ha treballat des del principi amb una visió molt oberta al món, aconseguint introduir els seus vins en més de trenta països. Les puntuacions i valoracions emeses pels crítics són d’una gran consistència a través dels anys, gaudint els vins d’un alt reconeixement per la seva diferenciació, personalitat, subtilesa i amabilitat, mostrant un caràcter propi que reflecteix el paisatge i les terres on les vinyes són conreades.

Les 30 hectàrees de vinyes de muntanya plantades per sobre dels 700 metres d’alçada han anat aprofundint les seves arrels en la terra al llarg dels últims anys. Han aconseguit equilibrar vegetativament, han millorant els raïms i les seves qualitats, facilitant la millora constant en els vins resultants i garantint una seguretat en el futur del projecte, tal i com expliquen des del celler.

El celler Tomàs Cusiné es troba al poble d’El Vilosell, a l’extrem sud de la denominació d’origen Costers del Segre, dins de la subzona de Les Garrigues, a la província de Lleida; la zona vitícola de més altitud de la meitat sud de Catalunya.La finca està situada a la cara nord de la serra de La Llena, l’ultima serralada d’El Montsant, que limita al sud amb les comarques de Tarragona, concretament amb La Conca de Barberà i El Priorat.
De relleu força accidentat, compta amb moltes petites parcel·les de vinya plantades entre boscos d’alzines, pins i ginebrons, totes en pendent i amb diferents exposicions i tipus de sòls, predominant l’orientació nord-est. Es tracta de composicions calcàries, amb diverses quantitats de graves i d’estructura franca i franca llimosa, amb bona permeabilitat i frescor. L’alçada de la finca, els persistents vents – ponent de dia i marinada al vespre-, el contrast tèrmic dia-nit i una pluviometria entre 380 i 600 mm. configuren un clima suau que garanteix una maduració lenta dels raïms, amb veremes tardanes que afavoreixen bona acidesa, grau elevat, pells gruixudes, tanins suaus i una gran intensitat colorant en els vins.

Per a una gestió ecològica i sostenible, adobem orgànicament, llaurem entre ceps i deixem el sòl amb coberta vegetal, a més de fer una intensa gestió vegetativa dels ceps amb tractaments mínims de sofre i coure. Així mateix, aportem valor amb la conservació d’elements arquitectònics de la tradició rural i amb la cura del paisatge i el bosc, amb un pla propi de gestió forestal. “La finca és un model que destil·la la filosofia del celler”, asseguren des de Tomàs Cusiné.


El control constant del procés i la interacció amb els mostos en fermentació és exhaustiu en cada moment de la maceració, evitant una excessiva extracció tànnica per tal d’aconseguir vins més elegants, complexos, frescos i de llarga durada. Una cop transvasats, els vins realitzen la fermentació malolàctica en cups de ciment subterranis i una posterior criança en les millors bótes de roure francès de gra fi de225 i 500 litres.

Després de més de dotze anyades, des de la bodega insisteixen en que “l’actitud d’exigència apassionada per assolir l’excel·lència en l’elaboració del que, per a nosaltres, són els nostres vins: vins conscients”.

Descobreix tots els vins que tenim a elBocamoll del celler Tomàs Cusiné.