Castell del Remei: un celler centenari de La Noguera

Castell del Remei és un celler centenari en una finca històrica de la denominació d’origen Costers del Segre, on els primers vestigis d’activitat vinícola es remunten a l’any 1780.  La propietat està emplaçada en el terme municipal de Penelles de la comarca de La Noguera, a Lleida, a uns 100 km del mar Mediterrani.

Les característiques de Castell del Remei com a propietat vinícola són tan interessants com la seva llarga història i el valor patrimonial del complex completen un conjunt sense parangó a les regions viticultores del sud d’Europa. Es nodreix dels raïms procedents de la finca i de parcel·les de vinyes de muntanya de la propietat. Està dirigit pel seu propietari, el vitivinicultor Tomàs Cusiné, reconegut enòleg, considerat un dels millors ensambladors de vins.

La finca, idònia per a la producció vinícola, és de clima continental: àmplia oscil·lació tèrmica, amb hiverns molt freds i estius calorosos; baixa pluviometria; humitat mitjana. En aquesta comarca predominen els vents de l’oest i el nord-oest, que s’accentuen a la primavera. El més preuat és la marinada, que les caloroses tardes d’estiu arriba per refrigerar el raïm. Una altra de les singularitats són les persistents boires a l’hivern.

L’altitud mitjana dels terrenys és de 250 metres sobre el nivell del mar. Els sòls de la propietat són predominantment calcaris. Les parcel·les de vinyes se situen a la llera del mar interior que ocupava bona part de la Depressió Central durant l’era Cenozoica i s’emplacen en sòls fèrtils de composició majoritàriament al·luvial. El celler disposa de 162 hectàrees de vinyes en propietat. El conreu de la major part de la vinya (90%) té lloc en vinyes de les muntanyes properes al Castell, a més altitud (entre 700 i 800 metres), sobre sòls de textura franca (francollimosa o francoargilosa) amb abundant presència de graves, les quals permeten un bon drenatge.

Pel que fa a la composició varietal, inclou les vinyes autòctones (garnatxa, ull de llebre, carinyena, trepat, malvasia i macabeu) a las que s’hi van sumar en el seu moment les d’origen francès que Castell del Remei introduí a la península en els seus inicis (cabernet sauvignon, shyra, chardonnay, sauvignon blanc).

L’edat mitjana dels ceps supera els 25 anys i les vinyes estan conduïdes en emparrat, d’acord amb el sistema de doble cordó (Royat Doble), amb una densitat de plantació d’entre 4.000 i 5.000 plantes/hectàrea.

Les instal·lacions originals del celler comprenen una superfície total de 5.500 m2 i estan distribuïdes en sis naus adossades, construïdes sobre pedra, amb una estructura de ferro forjat i murs de fins a 100 cm d’amplada.

Actualment, les estances destinades a la criança allotgen aproximadament 1.000 bótes (de roure francès i americà, al 50%), mentre que la zona de vinificació està equipada amb dipòsits d’acer inoxidable termoregulats, premses pneumàtiques i altres eines tècniques d’última generació que permeten elaborar anualment més d’un milió d’ampolles de vi.

Castell del Remei també aposta per una gestió ecològica i sostenible de la vinya i duu a terme una agricultura integrada.

A més, es minimitzen els tractaments per afavorir el desenvolupament vegetatiu dels ceps.

En aquest sentit, cal destacar que a Castell del Remei es promou la recerca en els àmbits de la viticultura i l’enologia per apostar, a més, per l’ecologia i per la innovació.

Vols visitar-los? 

Visitar el Castell del Remei suposa traslladar-se a un entorn natural on, per la seva condició d’antiga colònia, regna l’atmosfera de finals de segle XIX. L’espai permet passejar entre la natura i, gràcies a la seva oferta lúdica, combinar la cultura artística i popular visitant exposicions o participant en els nombrosos esdeveniments que s’hi organitzen.

Des del vessant enològic, sou en un celler de referència mundial on teniu l’oportunitat de tastar els seus vins i d’admirar les instal·lacions del primer celler català en elaborar i etiquetar criances.

Si el que us ve de gust és gaudir la gastronomia, en el restaurant degustareu la cuina tradicional de la terra maridada amb vins de la propietat.

Coneix el seus productes!

Bons consells per a maridar millor

La gran majoria dels vins són molt més agradables acompanyats del menjar adequat i hi ha fins i tot vins que milloren moltíssim la seva expressió amb una correcta combinació gastronòmica. El maridatge de vi ha de tenir en compte els sabors del vi que se serveix i el que els seus convidats menjaran amb ell. Planificar el teu dinar o sopar amb una mica d’antel·lació pot voler dir triar un vi per acompanyar un determinat plat.

Continua la lectura de Bons consells per a maridar millor

PARLEM DE VI AMB EL FUTBOLISTA MARC MUNIESA

De Lloret de Mar a Stoke-on-Trent passant per Barcelona. Aquest ha estat el recorregut futbolístic que ha seguit l’esportista Marc Muniesa, defensa central de l’Stoke City de la Premier League anglesa. Va debutar en el primer equip del Barça al maig del 2009 i pocs dies després Pep Guardiola el va convocar per anar a Roma a disputar la final de la Champions League. A l’estiu del 2013 va decidir fer les maletes i fitxar per l’Stoke City de la Premier League anglesa, on encara juga actualment. Amb ell hem parlat de futbol, de vida i de vi.  Continua la lectura de PARLEM DE VI AMB EL FUTBOLISTA MARC MUNIESA

Vins i formatges: el matrimoni ideal

“Al pan, pan y al vino…, al vino queso”. Amb el permís d’aquesta dita popular, la modificarem per adaptar-nos a una realitat com un temple: pels amants del formatge i del vi, aquesta és la millor combinació possible. Si com a bon amfitrió vols donar un accent francès a una bona taula, no hi ha res com oferir aquest maridatge ideal de vins i formatges. Però també és una aposta que requereix de certs coneixements per a tenir en compte algunes consideracions importants, tenint en compte l’enorme varietat de textures, gustos i referències.

Continua la lectura de Vins i formatges: el matrimoni ideal