Vins i formatges: el matrimoni ideal

“Al pan, pan y al vino…, al vino queso”. Amb el permís d’aquesta dita popular, la modificarem per adaptar-nos a una realitat com un temple: pels amants del formatge i del vi, aquesta és la millor combinació possible. Si com a bon amfitrió vols donar un accent francès a una bona taula, no hi ha res com oferir aquest maridatge ideal de vins i formatges. Però també és una aposta que requereix de certs coneixements per a tenir en compte algunes consideracions importants, tenint en compte l’enorme varietat de textures, gustos i referències.

En aquest article d’avui, us presentem els millors matrimonis entre vins i formatges, aptes per a tots els gustos. Tot i així, anem a pams perquè el primer consell que us volem donar, abans de començar és que El primer consell, abans de la degustació ha de constar sempre de dos temps: iniciem el tast tastant el formatge escollit, el mosseguem, tastarem i l’empassem i podem començar a tastar el vi. Llavors, repetirem aquests passos una segona vegada i amb els mateixos productes, però a la inversa: tastant el primer vi i, a continuació, el formatge. “Així distingirem perfectament la personalitat de cada un,

A més a més, un altre consell útil per a qualsevol amfitrió és que el vi que decidim acompanyar amb els formatges han de maridar amb harmonia, preservant-se i potenciant-se entre si. De fet, quantes vegades hem sentit aquella expressió popular que diu “que no te la den con queso”? Doncs sí, l’enorme afinitat que existeix entre tots dos productes feia que, històricament, quan algú servia un vi dolent l’acompanyava de formatge i, així, en dissimulava els defectes.

Comencem, a grans trets, donant-vos algunes clau per encertar-la:

 

FORMATGES DE TEXTURA TOVA

Els formatges com la mozzarella o mató acostumen a servir-se amb acompanyaments dolços o salats. Això condicionarà el vi amb el qual s’ha d’acompanyar. En el cas de servir-los amb melmelada o mel, hem de triar vins dolços i molt aromàtics com el muscat, gewürztraminer o pinot gris. En canvi, si els presentem com herbes, fruits secs, o sal i pebre, és ideal un vi blanc sec com el chardonnay o sauvignon.

FORMATGES DE CABRA I D’OVELLA  

Com més seca sigui la peça, més intens i salat serà el seu gust. Aquests formatges mariden amb vins blancs secs o semisecs lleugerament afruitats, de tipus chardonnay o riesling, i negres lleugers amb molt pocs tanins com pot ser el pinot noir. D’altra banda, els negres de criança amb cos i intensitat són la parella perfecte pels formatges curats d’ovella, com el Manxec, per exemple.

FORMATGES DE PASTA TOVA I DE PELL FLORIDA

El Brie i el Coulommiers, són un autèntic pecat pels amants del formatge. Es gaudeixen encara més amb una copa de vi negre una mica boscós. S’ha de tenir en compte que els formatges d’aquesta família considerats “triple crema”, mariden encara millor amb Caves de categoria, ja que les bombolles contrasten amb l’intens gust a nata i “netegen” la boca de la seva textura molt cremosa.

FORMATGES DE PASTA TOVA I PELL RENTADA

Aquesta família es caracteritza per formatges de gust i aroma molt potent, i de textura untuosa, com són el Munster, Reblochon, Mont d’or o Pont l’évêque, per exemple. Encertats són els acords amb vins blancs molt aromàtics tipus gewürztraminer, riesling més madurs o de collita tardana.  No obstant això, en aquest cas és preferible decantar-se per negres, amb cos.

FORMATGES BLAUS

Com més forts i més salts, millors resultats. La seva pasta greixosa i tendra es gaudeix amb una copa de vi molt dolç, licorós, sigui blanc o negre, i inclús Vermut.

Heu de tenir en compte que aquest article és una aproximació molt genèrica al matrimoni harmònic entre els vins i els formatges. A cada parella, evidentment, li podríem trobar els seus matisos.