El Batlliu de Sort: vinyes a l’alta muntanya

El Batlliu de Sort és un celler de nova creació que va nèixer per elaborar vi pirinenc banyat amb el caràcter que li aporta el territori de l’alta muntanya.

Apassionats pel vi i pel Pallars, l’hivern del 2007, cinc amics es van convertir en socis per fer realitat un dels seus somnis d’infantesa: plantar les primeres vinyes de Pinot Noir a la finca Barreró. Des d’aleshores no han deixat d’apostar per aquest projecte, que des del primer minut l’han entès com una eina global d’integració d’un paisatge amb una forma de viure’l i d’explicar-lo.

En aquesta ocasió ens situem en un entorn de gran bellesa visual, envoltats de boscos de fulla caduca, a les costes del riu Noguera Pallaresa i a la zona d’influència del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Al costat d’una antiga borda de muntanya del Batlliu de Sort.

Amb una filosofia clara, que els ha acompanyat des dels inicis, és fer uns vins que expressin aquesta terra, que ens ajudin a interpretar-la i a donar-li valor. Respectant els processos naturals i la biodiversitat de l’entorn on ens ha tocat viure. Mantenint la consciència de la qualitat del producte que elaboren i sent responsables d’això amb els seus clients.

Abans d’aterrar al Batlliu de Sort, els quatre socis van viatjar per conèixer experiències d’altres contrades, tant catalanes com franceses i es van inspirar per poder treure el millor de la terra i donar un caràcter únic al producte final. “Volem un vi pirinenc que mostri com som i com ens expressem a la muntanya”, han remarcat en diverses ocasions. De fet, el seu és un vi que segueix els estàndards de la producció ecològica i que està treballat des del màxim respecte per mostrar, així, el millor de cada cep. Realment és una mostra de com engegar projectes nous amb un caràcter determinat i un compromís íntegre amb les persones, l’entorn i la tradició. El Batlliu de Sort és l’expressió de la innovació en territoris tan remots com el Pallars Sobirà, és la mostra d’una generació nova de persones emprenedores del país que aposta per engegar projectes plens d’emoció i vida.

També són un bon exemple de desenvolupament rural. Hi ha dues persones que s’hi dediquen tot l’any a jornada complerta, més totes les que hi col·laboren en èpoques de molta feina com la verema, quan coneguts, amics i familiars s’hi acosten per ser partícips del projecte.

Si voleu visitar el celler o tenir més informació del Batlliu de Sort podeu escriure un correu a celler@batlliudesort.cat